Bespoke Cotton Tail

Sinds kort hebben wij de Bespoke Cotton Tail in de humidor liggen. Een prachtige sigaar met net zo een prachtige historie.

De basis voor het sigarenmerk Bespoke ontstond nadat Jeremy Casdagli in 1997 Carlos Valdez Mosquera ontmoette in Havana Cuba, twee heren met beide een zeer interessante achtergrond.

Jeremy Casdagli en Carlos Mosquera

De van oorsprong Levantijns Griekse Casdagli familie is een zeer welgestelde familie dat zich gevestigd had in Cairo omdat hun kernactiviteiten het handelen in Egyptisch katoen was. Daarnaast hadden ze ook nog belangen in scheepvaart, tabak en het fokken van Arabische volbloedpaarden. Het logo van Bespoke cigars ‘De Kolos van Rodos’ was dan ook het handelsmerk van de Casdagli familie in de 19de eeuw.

Carlos Valdez Mosquera werd in 1940 in Havana, Cuba geboren. Zowel zijn vader en grootvader waren beide sigarenroller en op 14 jarige leeftijd ging ook Carlos aan de als sigarenroller in de La Corona fabriek. Al snel werd hij gepromoveerd tot meester-roller aangezien hij de meest complexe vitolas met gemak wist te maken. Habanos SA (het Cubaanse staatsbedrijf) stuurde hem dan ook regelmatig op pad om zijn kwaliteiten als roller te demonstreren in weer een ander deel van de wereld. Na zijn pensioen creëerde hij zijn eigen melanges en vitolas als sigarenroller in de La Casa de la Amistad (één van de vele toeristische trekpleisters die Havana rijk is).

Zo kon het gebeuren dat Jeremy Casdagli en Carlos Mosquera elkaar dus in 1997 konden ontmoeten in de La Casa de la Amistad. Carlos Mosquera kon zeer goede sigaren rollen en Jeremy Casdagli wist de markt aan te boren voor deze topsigaren. In beginsel was de productie dan ook slechts 500 tot 1000 sigaren per maand die bestemd waren voor zeer exclusieve verkooppunten (zoals bijvoorbeeld ‘The Rib Room’ in het Jumeirah Carlton Tower in London) en VIPS (zoals professioneel tennisspeler Andrej Medvedev de Koninklijke familie van Saoedi-Arabië).

Bespoke Cotton Tail

 

Bespoke cotton Tail

De twee populairste vitolas waren de ‘Don Carlos’ (een Douple Pyramide) en deze figurado de ‘Flying Pig’. The Flying Pig werd later omgedoopt naar de Cotton Tail. De oorsprong van dit toch wel opmerkelijke vorm is niet helemaal bekend maar men vermoed dat het voor het eerst werd gemaakt in de jaren 30 van de vorige eeuw in de H. Upmann fabriek voor Dunhill London als onderdeel van de ‘Selectio Suprema’ lijn. Na de Cubaanse revolutie raakte vele modellen geschrapt en raakte zij in vergetelheid, waaronder ook dit model.

Decennia later zag één van de prominente Saudische klanten van Jeremy en Carlos in 2007 een dergelijk model gerold worden in de La Corona fabriek door een meester-roller Hamlet Paredes. Deze klant verzocht Jeremy en Carlos in 2009 dit model opnieuw te creëren.

De melange die tegenwoordig gebruikt wordt is er één van Hendrik Kelner Jr van de Kelner Boutique Factory op de Dominicaanse Republiek. De Bespoke Cotton Tail is een medium tot volle sigaar met afwisselend af en toe een pepertje, zuurtje en dan weer een zoetje.

De sigaar kreeg de naam ‘Cotton Tail’ pas in 2011 toen de sigaar geïntroduceerd werd op heropening feest van de Playboy Club in London. Er werd voor deze naam gekozen omdat deze refereerde naar zowel de ‘bunny tails’ van de playboy bunnies als de geschiedenis van de Casdagli familie in de katoenhandel.

Kenmerken;
Model: Cotton Tail
Ringmaat: van 52 tot 62
Lengte: 124mm
Dekblad: Brazilian Cubra
Omblad: Gerijpte Dominicaanse tabak
Binnengoed: USA Pennsylvanian Broadleaf en Peruviaanse tabak.

De Bespoke Cotton Tail zijn per stuk verkrijgbaar voor €9,40 of in doosjes van 5 voor €47,00.

Bestellen

About Nasier Kassim

Een liefhebber van longfiller sigaren sinds 2012 die in januari 2016 van zijn hobby zijn werk heeft weten te maken door bij van Lookeren aan de slag te gaan. "Ik voel me soms net een kind in een snoepwinkel".

One Response to “Bespoke Cotton Tail”