Longfillers

Het roken van een Longfiller

Nu je hem gekozen hebt, moet je hem ook nog roken …
Hoe begin je er aan? hoe genieten?

De sigaar die u kiest, de manier waarop uw hem knipt, aansteekt en rookt en vooral ook welke smaak u verkiest zijn uw keuze. Uiteindelijk moet u zelf beslissen wat U lekker vindt. Er zijn vier van de vijf zintuigen nodig om een longfiller sigaar uit te kiezen, of alle vijf als je gelooft, zoals sommigen, dat je er wijzer van wordt als je de sigaar naast uw oor tussen de vingers rolt. Het dekblad moet een lust voor het oog zijn, de kleur moet egaal zijn en er moet een glans op het dekblad aanwezig zijn.

Knijp de sigaar zachtjes tussen uw duim en wijsvinger om zijn conditie te testen. Hij moet stevig maar tevens ook veerkrachtig aanvoelen. Nieuwkomers wordt aangeraden om met kleinere formaten te beginnen. Deze rokers wordt geadviseerd om eerst een vitola, zoals een mareva, te proberen die u bij vrijwel ieder merk vindt. Begin met een merk dat een milder smaakprofiel heeft. Voor meer ervaren rokers is de beschikbare tijd de beslissende factor. Vergeet niet dat een longfiller zo is samengesteld dat de smaakintensiteit toeneemt tijdens het roken. Het is zonde om een sigaar opzij te leggen voordat deze de kans heeft gekregen zijn ware aard te laten zien. Kies dus een sigaar waarvoor u de tijd heeft.

Er kunnen bij het beoordelen weliswaar een aantal criteria worden vooropgesteld en onafhankelijke conclusies kunnen worden getrokken:

Als norm voor de samenstelling van de sigaar geldt dat hij moet trekken en goed moet branden, wat het resultaat is van de vulling van de sigaar.
Te los gerolde sigaren trekken heel            gemakkelijk, maar als de sigaar te gemakkelijk trekt, brandt hij snel op en wordt hij te warm en bitter.
Te strak gerolde sigaren trekken heel moeilijk.
Een sigaar die moeilijk trekt produceert weinig rook en als gevolg daarvan weinig smaak en weinig aroma

Daarnaast moet een sigaar mooi en gelijkmatig opbranden, een teken dat hij goed gerold is. Niet scheefbranden  …

De as moet stevig zijn en tot zo’n 2 à 2.5 cm aangroeien zonder er af te vallen.

Het mondstuk moet stevig en veerkrachtig zijn

Ook als het om de gebruikte tabak gaat, is de samenhang uiterst belangrijk

Het knippen U moet knippen precies boven het punt waar het hoedje en het dekblad elkaar raken. U moet een opening maken die breed genoeg is om een goede trek te garanderen en voldoende van het hoedje overhouden waardoor het dekblad niet loskomt.

Het aansteken Om een sigaar aan te steken zijn er twee dingen belangrijk. 1. Het eerste is om uw sigaar met een geurloze vlam aan te steken.
Gebruik altijd een gasaansteker, een lucifer of een spaander cederhout, nooit een benzineaansteker of een geurkaars omdat de geur daarvan de sigaar binnendringt.

Het tweede is om uw tijd te nemen en grondig te werk te gaan.
Houd de sigaar op 90 graden tegen de vlam aan en roteer hem totdat het gehele oppervlak gelijkmatig gloeit.
Plaats de sigaar tussen uw lippen en terwijl u de vlam op een centimeter afstand houdt, trekt u eraan totdat hij goed vlam vat. Blijf de sigaar daarbij ronddraaien.
Blaas zachtjes tegen het vuureinde aan om te controleren of de sigaar gelijkmatig brandt.

Het roken Een longfiller moet langzaam worden gerookt. Rook rustig en neem kleine trekjes zodat de sigaar niet te warm wordt waardoor de smaak wordt bedorven. Sigarenrook wordt nooit geïnhaleerd. Laat de rook in uw mond circuleren en op uw smaakpapillen inwerken.

Ontspan uzelf en geniet van de subtiele smaken en aroma’s van de tabak in de melange. U kunt een longfiller voor zeker driekwart van zijn lengte roken. Als de longfiller uitgaat, kunt u hem gerust weer aansteken. Verwijder echter wel eerst alle as zodat de sigaar eenvoudiger aan te steken is. Het is ‘not done’ om van de longfiller steeds de askegel nerveus af te tikken zoals bij een sigaret.

Het afscheid Als het droevige ogenblik is aangekomen om afscheid van uw sigaar te nemen druk hem dan niet uit. Leg hem rustig in de asbak waar hij vanzelf op waardige wijze zal doven.

 

About Berry van Nugteren

Al meer dan 30 jaar trotse eigenaar van Tabakspeciaalzaak van Lookeren. "Wat is er nou mooier om van je hobby je beroep te maken? Je kunt de mooiste sigaren roken en je ervaring delen met andere liefhebbers en erover schrijven op de website."
No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.