Sigarenlogie

Het aansteken van de sigaar.

Voordat je een sigaar ontsteekt, is het van belang deze eerst te inspecteren. Ten eerste dient het dekblad in onberispelijke staat te zijn. De kleur van het dekblad behoort gelijkmatig te zijn en mag geen scheurtjes vertonen. Ten tweede controleerde constructie en vochtigheidgraad, door de sigaar tussen duim en wijsvinger zachtjes in te knijpen, een sigaar die te droog is, zal hierbij dreigen te breken, terwijl een te vochtige sigaar slap aanvoelt en niet terugveert. Een goede sigaar is enigszins veerkrachtig en voelt soepel aan. Er is wel een verschil tussen de Hollandse sigaar en de Longfiller. De Longfiller dient behoorlijk vochtig gerookt te worden, terwijl de Hollandse sigaar iets droger moet zijn. Tenslotte haal de sigaar even onder de neus door, met de sigaar nog steeds tussen duim en wijsvinger, om de geur van het dekblad op te snuiven en deze te controleren.
Om een sigaar goed aan te steken neem deze in de hand en niet in de mond, houd hem onder een hoek van 45 graden een paar millimeter boven de vlam. Als eerste gaan de randen van de sigaar een beetje gloeien, waarna zich nu langzaam het aroma van het dekblad ontwikkelt. Draai de sigaar voorzichtig rond boven de vlam en wacht met het nemen van de eerste trekjes totdat het uiteinde in zijn geheel gloeit.
Nooit hevig trekken, ook niet bij het aansteken van de sigaar d.m.v. de vlam in de sigaar te zuigen ed., je smaakpapillen zullen verbranden en je kunt niet meer optimaal genieten, je sigaar wordt overigens te warm en dat heeft een nadelig effect op de smaak. Koud roken is goed roken!

Het roken van de sigaar

Neem tijdens het roken niet te grote halen. Bij te grote halen ontstaan hoge temperaturen die de smaak aan zullen tasten. De sigaar kan men zover oproken als men zelf wilt. Dit hangt af van de persoonlijke smaak van de roker. Bij grotere sigaren wil men nog wel eens zeggen tot ongeveer 1/3 van de sigaar over is. (dit is het omslagpunt, dus wanneer de sigaar zijn zachte smaak verloren gaat en niet lekker meer is)
De sigaar mag tussentijds opnieuw worden aangestoken maar probeer de sigaar brandend te houden door er regelmatig aan te zuigen. Indien de sigaar is afgekoeld en daarna weer aangestoken wordt heeft dit een nadelig effect op de smaak.
Uiteraard inhaleren sigarenrokers nooit. Houd de rook rustig een moment in je mond en laat deze vervolgens langzaam uit de mond ontsnappen. Nooit krachtig wegblazen, aangezien de rook de sleutel tot het genot is.
Voorkom, door regelmatig luchten, een nat en onaangenaam mondstuk. Houd tanden en tong daarom weg van uw sigaar.

Mag ik de as nu wel of niet aftikken?

Een witte as kegel van een paar centimeter is een teken van een goed gemaakte sigaar. Het is verstandig om de as op de sigaar te laten zitten. Hij isoleert namelijk het vuureind van de omgeving en zorgt voor een ideale verbrandingtemperatuur die garant staat voor een fluweelzachte smaak. De as van een sigaar ‘tippen’ als deze te lang wordt, gaat gemakkelijker door met een lange trek het vuureinde te verwarmen en een lichte scherpe tik met de sigaar tegen de asbak te geven.
De banderol moet ook blijven zitten, deze is meestal tegen het kostbare dekblad gelijmd en kan beschadigingen veroorzaken bij het verwijderen ervan.

De as

De as van je sigaar verteld je iets over de karakteristiek van de sigaar. Een goed gerolde sigaar kan een stevige as kegel krijgen van meer dan 2cm en zal heel rustig branden. Breekt de as echter sneller of de sigaar brandt heel onregelmatig dan is de sigaar minder goed gerold en is de rook-karakteristiek beneden peil.

Bron: www.sigarenlogie.nl

About Berry van Nugteren

Al meer dan 30 jaar trotse eigenaar van Tabakspeciaalzaak van Lookeren. "Wat is er nou mooier om van je hobby je beroep te maken? Je kunt de mooiste sigaren roken en je ervaring delen met andere liefhebbers en erover schrijven op de website."
No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.